maandag 19 augustus 2013

Vegaburger met frisse saus en frietjes

De Noorse week is inmiddels over. Ik vond hem erg geslaagd, maar ik ben er wel achter gekomen dat de Noorse keuken toch erg simpel is. Veel van de gerechten zijn een combinatie van aardappels, worteltjes en wat vlees op verschilende manieren.
Donderdag ga ik voor 5 dagen echt Noors eten (en vast ook koken) in Noorwegen zelf! Ik heb er erg veel zin in, maar dit betekent wel dat ik voor deze week niet echt een nieuw thema kan beginnen.
Toch wil ik deze gezondere versie van fastfood delen. Op het menu staat een lekkere gezonde vegaburger met een fris sausje van crème fraîche, gember en citroen en daarnaast wat ovenfrietjes. Jammie jammie! Denk niet gelijk: Vegaburger....Dat smaakt vast naar karton. Kijken of er na deze burgers nog iemand zin heeft om naar de Burgerking te gaan. Je kan de burger helemaal naar je eigen smaak aanpassen. Dat is zo leuk aan dit gerecht en het is ook nog een makkelijk, snel en budget.



Vegaburgers:

Ingrediënten voor 4 burgers:

- 300g uitgelekte kikkererwten
- 200 g zoete aardappel
- Een handje mais
- Een handje doperwten.
- 2 middelgrote wortels
- 2 Eieren
- Stukje chili peper naar smaak
- Scheutje soya saus
- 1 Eetlepel tahin
- Een snufje Kurkuma
- 3 snufjes knoflookpoeder (Echt knoflook kan ook, maar dat brandt snel aan.)
- Paneermeel
- Zout
- Hamburgerbroodjes of stevige bolletjes
- Kaas
- Tomaat


-Schil en snij de zoete aardappel in stukjes, doe deze in een pan met water en breng aan de kook. Haal van het vuur als je vork er makkelijk doorheen prikt
-Schil en rasp ondertussen de aardappel en snij de chili peper in mini stukjes
-Doe de kikkererwten, mais, doperwtjes, geraspte wortel en de zoete aardappel in een kom en maal het mengsel een klein beetje met de blender. Het hoeft geen gladde massa te worden.
-Meng vervolgens de eieren, sojasaus, tahin, kurkuma, knoflookpoeder en gesneden chili peper erdoor.
-Voeg ook wat paneermeel toe als het mengsel te nat is.
-Zet het mengsel in de koelkast zodat het stevig kan worden. Maak ondertussen de saus (zie hieronder)
-Verdeel de massa in vieren en kneed er mooie burgers van.
-Wentel ze door de bloem of paneermeel en bak ze vervolgens in de pan tot ze er mooi krokant uit zien.
-Snij de broodjes open en beleg ze met de burgers, saus, kaas, tomaat en alles waar je zelf zin in hebt.



Saus:

Ingrediënten:
- 200 ml crème fraîche
- 4 cm gember
- een scheutje citroen sap.

-Rasp of snij de gember in hele kleine stukjes
-Doe de crème fraîche en de citroen sap erbij.
-Proef of de saus lekker op smaak is.



Eet smakelijk!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten