zaterdag 17 augustus 2013

Risengrynsgrøt, toetje als avondeten

Risengrynsgrøt, de Noorse versie van rijstebrij. In Nederland een echt oud Hollandsch toetje gemaakt van de restjes rijst. In Noorwegen is dit heel anders, daar wordt dit gegeten als hoofdgerecht. Tegenwoordig maakt bijna niemand het meer helemaal zelf, alles komt uit een pakje wat binnen 10 minuten klaar is. Ik wilde het graag helemaal naar traditioneel recept maken en dat heb ik gedaan. Als je het echt goed wil doen moet je de pan 3 uur lang in de dekens wikkelen en laten staan. Het was verbazingwekkend dat de rijstebrij en de pan nog helemaal heet waren toen ik de dekens er af haalde. Er leuk en simpel om te maken, pas alleen wel op dat het niet aanbrandt want dat gebeurt heel snel. Het was erg lekker maar voor mij is het toch meer een  nagerecht! Dit recept in voor 4 personen, als je restjes is over hebt is dat geen probleem. Het is lekker om hiervan riskrem te maken. Riskrem med rød saus wordt overigens wel als toetjes gegeten.
Rare noren zijn het toch.



Risengrynsgrøt

Ingrediënten voor 4 pers.:
- 200 g dessertrijst (ligt in de supermarkt niet bij de rijst maar bij de bakproducten
- 1 liter volle melk
- 400 ml water
- Snufje zout
- Suiker
- Kaneel
- Roomboter


-Doe de rijst in een pan met het water. Breng dit met een snufje zout aan de kook.
-Laat dit koken tot het een dikke pap is geworden. Blijf goed over de bodem roeren anders brandt het aan.
- Voeg 750 ml van de melk toe en laat het opkoken tot het een redelijk dikke brij is. Ook weer goed over      de bodem blijven roeren.
-Haal de pan van het vuur en leg hem in bed met de dekens er goed omheen verpakt. Handig is om eerst een theedoek o.i.d. om de pan te wikkelen, mocht het een beetje gaan lekker is niet gelijk het hele dekbed nat.
-Laat het 3 uur zo rusten.
-Zet vervolgens de pan weer op het vuur en breng aan de kook.
-Laat nog 3 minuutjes koken en dan is het klaar om geserveerd te worden.
-Strooi de kaneel en suiker er boven op en leg er een klontje boter op.



Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten